spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Η συνταγή της ημέρας: Μελομακάρονα με σοκολάτα

Συστατικά

 

 

 

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ κανέλα
  • 3 γαρίφαλα, ολόκληρα, αποξηραμένα
  • 1/2 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
  • 70 γρ. μέλι

Για το μείγμα 1

  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 90 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1-2 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική

Για το μείγμα 2

  • 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 200 γρ. κουβερτούρα Nestle Dessert, ψιλοκομμένη

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. καρύδια, τριμμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα για να βράσουν.
  • Πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3 – 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
  • Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν μεταξύ τους.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα προσθέτουμε στο μπολ.
  • Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και την προσθέτουμε και αυτή μέσα στο μείγμα.
  • Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Αν ανακατέψουμε περισσότερο το μείγμα θα βγάλει τα λάδια του και δεν θα έχουν ωραία σύσταση τα γλυκάκια μας.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 25-30 γρ. το κάθε ένα) και πιέζουμε με μία τρυπητή κουτάλα (αράχνη) ή ένα πιρούνι κρατώντας το ανάποδα για να δώσουμε το γνωστό σχήμα.
  • Τα τοποθετούμε όλα σε 2 ταψάκια με λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο ένα ένα τα ταψάκια για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.
  • Στη συνέχεια τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το μέλι και τα καρύδια.

Tip

Το σιμιγδάλι κάνει τα μελομακάρονά μας πιο τραγανά!

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Αυτή την εβδομάδα

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Υπό νερό οι παραλιακές ζώνες Μαραθώνα, Ραφήνας και Αρτέμιδα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση

Δεν πνίγονται μόνο στην παραλιακή και στη Μάντρα, όπου...

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

ΝΕΑ

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

RPN.GR