Συστατικά
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα
1/2 πορτοκάλι
70 γρ. μέλι
Για την πίτα
200 γρ. σπορέλαιο
90 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. γαρίφαλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
30 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
μέλι
καρύδια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το πορτοκάλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μέλι.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την άχνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
Μεταφέρουμε σε ταψί 28 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας.
Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε 45-50 λεπτά. Στον μισό χρόνο αφαιρούμε το γλυκό, χαράσσουμε ξανά στα κομμένα κομμάτια και συνεχίζουμε να ψήνουμε.
Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ