Συστατικά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 100 γρ. μανιτάρια champignon
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
- 300 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο
- 100 γρ. ζαμπόν, κομμάτι
- 220 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 8 αβγά, μέτρια
- 500 γρ. γάλα, 3,5%
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ζεσταίνουμε σε ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να μαλακώσουν ελαφρά.
- Κόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια 1 εκ. και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, τα προσθέτουμε στο γουόκ, και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.
- Αποσύρουμε το γουόκ από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το θυμάρι, και τα ρίχνουμε στο μπολ.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. ή ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ.
- Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια 2 εκ. και τα ρίχνουμε στο σκεύος.
- Απλώνουμε πάνω από το ψωμί τα λαχανικά.
- Κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια 1 εκ.
- Απλώνουμε τα κυβάκια του ζαμπόν πάνω από τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με τα 200 γρ. τριμμένης γραβιέρας.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός
- Αδειάζουμε τα υλικά του μπολ στο σκεύος.
- Κουνάμε το σκεύος ώστε να πάει το μείγμα παντού και πιέζουμε προς τα μέσα τα κομμάτια του ψωμιού που δεν καλύπτονται από τα υγρά.
- Σκεπάζουμε το πυρίμαχος σκεύος με διαφανή μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, να χρυσαφίσει και να σφίξει το σουφλέ.
- Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να σφίξει ελαφρά η ομελέτα.
- Κόβουμε το σουφλέ σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο θυμάρι.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ