Ο πουρές πατάτας ογκρατέν στο φούρνο, συνοδεύει όλα τα φαγητά σας σε επίσημο ή σε καθημερινό τραπέζι.
Για να κάνουμε πουρέ ογκρατέν, πρώτα πρέπει να βράσουμε τις πατάτες.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.
- Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό.
- Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι πατάτες, βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20΄.
- Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα νερά και τις ξαναβάζουμε στη στεγνή κατσαρόλα.
- Με σύρμα ή με κουτάλα σπάμε τις πατάτες σε πουρέ ενώ ταυτόχρονα τις ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για να στεγνώσουν τελείως.
- Αφήνουμε στην άκρη τον πουρέ διατηρώντας τον ζεστό.
- Σε ένα μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 50 γραμ. βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
- Σωτάρουμε για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και σωτάρουμε για 3΄-4΄.
- Τα ρίχνουμε στον πουρέ πατάτας.
- Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2΄.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας.
- Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά. Θα σας θυμίσει μία αραιή μπεσαμέλ.
- Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Ρίχνουμε την κρέμα στον πουρέ.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 200º C για 15΄ μέχρι να ροδίσει ο πουρές πατάτας ογκρατέν στο φούρνο.
Μπορείτε να έχετε κάνει όλη την διαδικασία από πριν, να στρώσετε τον πουρέ στο ταψί και απλά να γκρατινάρετε τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβίρετε.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ