Εκτέλεση
Για τα πράσα ογκρατέν στο φούρνο,
καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το άσπρο μέρος.
- Βράζουμε ολόκληρα τα πράσα για 5-6 ΄σε αλατισμένο νερό.
- Τα στραγγίζουμε από το καυτό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό.
- Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
- Ωστόσο ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, σε μέτρια φωτιά.
- Ελέγχουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται λίγο επιπλέον.
- Μόλις πάρει βράση η κρέμα, την αποσύρουμε.
- Ρίχνουμε μέσα τη γραβιέρα κι ανακατεύουμε να λιώσει.
- Σε πυρίμαχο σκεύος, μεγέθους ίσα που να χωράει τα πράσα, βάζουμε στη βάση 2-3 κουταλιές κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο καρότο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Τυλίγουμε ένα ένα πράσο με μια φέτα ζαμπόν. Το ακουμπάμε στο ταψί.
Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πράσα με ζαμπόν στην σειρά και κολλητά. Το ένα να μπει κοντά στο άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί.
- Περιχύνουμε με την κρέμα γραβιέρας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 20-25′ περίπου, μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε τα πράσα ζεστά με πράσινη σαλάτα και τραγανό ψωμί.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ