spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Η συνταγή της ημέρας: Ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνα

Συστατικά

1 λίτρο ζωμό λαχανικών
4 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το σερβίρισμα
 μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια 1 εκ.
2 κ.σ. βούτυρο
 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ.  ρύζι για ριζότο
300 γρ.  κρασί λευκό
400 γρ.  γαρίδες, καθαρισμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
50 γρ.  παρμεζάνα, τριμμένη + έξτρα για το σερβίρισμα
  αλάτι
  πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

 

 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό μέχρι να πάρει μια βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τον κρατάμε στην άκρη καθώς φτιάχνουμε το ριζότο.

Σε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις μισές μελιτζάνες. Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ακόμα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες μισές μελιτζάνες. Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε στο πιάτο με το απορροφητικό χαρτί.
Στην ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά. Θέλουμε να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε 200 γρ. κρασί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη πριν προσθέσουμε την επόμενη.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τις γαρίδες.
Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με 100 γρ. κρασί και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν οι γαρίδες να γίνονται «θολές». Δεν θέλουμε να τις παραβράσουμε γιατί θα σκληρύνουν.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, τις μελιτζάνες, τις γαρίδες, το ζουμί τους και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζωμό ακόμα.
Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελαιόλαδο και παρμεζάνα.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

Ξεπαγώνει ο διάλογος με Τουρκία – “Ώριμο το έδαφος” σύμφωνα με τον Μητσοτάκη

“Θεωρώ ότι το έδαφος είναι ώριμο για το Ανώτατο...

Μεγάλο Ρέμα, μεγάλες καθυστερήσεις: Το λιμάνι γεμίζει λάσπη και η Ραφήνα αγανάκτηση

Απίστευτες εικόνες και ακόμη πιο απίστευτα βίντεο, έρχονται από...

ΝΕΑ

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

Μεγάλο Ρέμα, μεγάλες καθυστερήσεις: Το λιμάνι γεμίζει λάσπη και η Ραφήνα αγανάκτηση

Απίστευτες εικόνες και ακόμη πιο απίστευτα βίντεο, έρχονται από...

Η Θύελλα Ραφήνας μας προσκαλεί σε Χριστουγεννιάτικο γλέντι στο ‘Ασπρο Γίδι – rpn

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ Η Ραφήνα ετοιμάζεται να φορέσει τα...

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

RPN.GR