Υλικά Συνταγής
-
Για τις μελιτζάνες
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- λίγες σταγόνες βαλσαμικό ξύδι
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
-
Για τον κιμά
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεµµύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
-
Για τις στρώσεις στο ταψί
- 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά ή τρίμματα ψωμιού 2 ντομάτες ώριμες κατακόκκινες κομμένες σε φέτες
- 250 γραµ. ανθότυρο θρυμματισμένο
- 250 γραµ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριµµένη ή ψίχουλα ψωμιού
- 2 κ.σ παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
-
Για την κρέμα
- 250 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 αυγά μεγάλα
- 1/2 φλ. φρέσκο γάλα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες.
- Τις αραδιάζουμε σε 2 λαμαρίνες.
- Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βαλσαμικό.
- Τις αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι.
- Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 15΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Για τον κιμά
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο.
- Ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, να αλλάξει χρώμα για 5-6 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να μαραθεί για 4-5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1′. Αποσύρουμε τον σωταρισμένο κιμά από τη φωτιά .
Για την κρέμα
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και λίγο αλατοπίπερο.
- Τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για να στρώσουμε τις μελιτζάνες με κιμά στο ταψί.
Στήνουμε το σουφλέ μελιτζάνας στο φούρνο με κιμά
- Λαδώνουμε το ταψί και τα τοιχώματα του και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενο ταψί 35 εκ.
- Βάζουμε µία στρώση μελιτζάνες να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού.
- Ανακατεύουμε τα δύο τυριά (ανθότυρο και φέτα) και πασπαλίζουμε µε λίγο τυρί τις στρωμένες μελιτζάνες.
- Κάνουμε μια στρώση με φέτες ντομάτα και πασπαλίζουμε λίγο κιμά.
- Προσθέτουμε το μισό μείγμα αυγών.
- Κάνουμε δεύτερη στρώση με μελιτζάνα και πασπαλίζουμε µε τα τυριά για το σουφλέ μελιτζάνας με κιμά.
- Κάνουμε στρώση με ντομάτα, στρώση με κιμά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών.
- Καλύπτουμε µε μία στρώση μελιτζάνα και ροδέλες ντομάτας.
- Αλατοπιπερώνουµε την επιφάνεια.
- Αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Ανακατεύουμε σε μπολ τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια σουφλέ μελιτζάνας.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 45΄ να σταθεροποιηθεί.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στην μεσαία σχάρα, για 5-10 λεπτά λιγότερο.
Μυστικά για το σουφλέ μελιτζάνας με κιμά
- Κόβουμε το ογκρατέν, αφού κρυώσει. Όσο είναι ζεστό δεν κόβεται.
- Εάν το βάλετε κατευθείαν στο φούρνο, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει κρούστα. Αν όμως έχετε το χρόνο να το αφήσετε στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις θα γίνει ακόμα ωραιότερο.
- Εάν αρχίσει να ροδίζει γρήγορα, το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ