Συστατικά
Για τα burgers
- 80 γρ. κινόα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 6 μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε φέτες 3 χιλ.
- 1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους, τριμμένο
- 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 350 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 8 βερίκοκα, ξερά, ψιλοκομμένα
- 50 γρ. πάνκο, ή τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι, προαιρετικά
Για τη συναρμολόγηση
- 6 vegan ψωμάκια για burger, ολικής άλεσης με φυτικό γάλα
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
- 1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
- 6 φύλλα μαρουλιού
- 6 φέτες αγγουράκι τουρσί
- 6 φέτες φυτικό τυρί
- 6 κ.γ. σπιτική κέτσαπ
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ξεπλένουμε αρκετές φορές την κινόα, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
- Βράζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό για 15 λεπτά.
- Τη σουρώνουμε, την ξεπλένουμε με κρύο νερό, τη σουρώνουμε ξανά, και την αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ, μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα μπαχαρικά, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, στο οποίο προσθέτουμε την κινόα, τα μανιτάρια, το κύμινο, τον μαϊντανό, τα βερίκοκα και το πάνκο ή την τριμμένη φρυγανιά.
- Δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν θέλουν αλάτι καθώς η σάλτσα σόγιας είναι αρκετά αλμυρή.
- Ανακατεύουμε καλά και με βρεγμένα χέρια σχηματίζουμε 6 μπιφτέκια.
- Τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω σε ένα ταψί και, αφού τα καλύψουμε με μεμβράνη, τα βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες και παραπάνω ώστε να σφίξουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Μετά τα πρώτα 10 λεπτά γυρίζουμε τα μπιφτέκια από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε με τα ψωμάκια, το αβοκάντο, τη ντομάτα και τα υπόλοιπα συνοδευτικά.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ