- 1 κλ κιμά γαλοπούλας
- 250 γρ ψωμί του τόστ (μουλιασμένο σε γάλα)
- 45 γρ ελαιόλαδο
- 220 γρ κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 120 γρ καρότο (τριμμένο)
- 3-4 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 100 γρ πιπεριά φλωρίνης (σε βάζο)
- 10 γρ πάπρικα γλυκιά
- ξυσμα λεμονιού ή λαιμ
- 1 αυγό
- 200 γρ μοτσαρέλα ή γραβιέρα (σε μακρόστενο στικ)
Για τα ψητά λαχανικά
- 4-5 μεσαία καρότα
- 250 γρ μανιτάρια πλευρώτους
- 1 Χ κόκκινη, κίτρινη, πράσινη πιπεριά
- 5-6 φρέσκα κρεμμύδια
- 45 γρ ξύδι βαλσάμικο
- Αλάτι / πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 500 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο
- 10 κλωναράκια μαιντανό (μόνο τα φύλλα)
- Ξύσμα λεμονιού ή λάιμ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
- Σε ένα μικρό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το καρότο και τσιγαρίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλο 1 λεπτό. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Στο μούλτι ομογενοποιούμε το ψωμί του τοστ (που το έχουμε στύψει) και τη πιπεριά Φλωρίνης. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, και προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι με το καρότο και τον μαϊντανό, τη πάπρικα το ξύσμα λεμονιού και το αυγό. Προσθέτουμε περίπου 2 κ.γ. αλάτι και πιπέρι και ομογενοποιούμε όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 h έτσι ώστε να σφίξει ο κιμάς.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Πλάθουμε το κιμά σε μπιφτέκια των 150 γρ και στη συνέχεια τοποθετούμε στο κέντρο ένα στικ τυριού. Ζεσταίνουμε ένας σχαροτηγανό σε υψηλή θερμοκρασία και θωρακίζουμε τα μπιφτέκια για 1′-2΄ από τη κάθε πλευρά αφού τα έχουμε λαδώσει ελαφρώς . Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα στο φούρνο για περίπου 15 – 20 λεπτά.
ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί, ραντίζουμε με το βαλσάμικο ξύδι, ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 περίπου λεπτά.
- Προαιρετικά, για να καραμελώσουμε τα λαχανικά προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και με 2 κ.σ. βούτυρο σοτάρουμε τα λαχανικά για πέντε με 6 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καβουρδισμένο χρώμα.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μούλτι, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιούμε.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ