Συστατικά
2 κρεμμύδια
3 σκ. σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά κόκκινη
2 κιλά χοιρινό, μπούτι, χωρίς κόκαλο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. νοστιμιά
30 γρ. κονιάκ
150 γρ. κρασί κόκκινο
350 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα
1 κ.σ. μέλι
5-6 μπαχάρι, σε κόκκους
2 στικ κανέλα
3-4 γαρίφαλα
300 γρ. νερό
χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Για τη γαρνιτούρα
1 κιλό γλυκοπατάτες
1 κ.γ. νοστιμιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Τοποθετούμε μια γάστρα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη γάστρα.
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη γάστρα. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 2-3 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. νοστιμιά και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το χοιρινό στο τηγάνι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε τη γάστρα με το κονιάκ, το κρασί, βάζουμε τα δαμάσκηνα, το μέλι, 1 κ.σ. νοστιμιά, τα μπαχάρια, τις κανέλες, τα γαρίφαλα, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι, το χοιρινό και ανακατεύουμε απαλά.
Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ½ -3 ώρες.
Για τη γαρνιτούρα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κυδωνάτα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη νοστιμιά, το ελαιόλαδο, τα σκόρδα ολόκληρα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε σε ταψί βάζοντας τη φλούδα προς τα κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αφαιρούμε και σερβίρουμε.Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ