Υλικά
Για τις φακές
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 120 γρ. καρότα (ψιλοκομμένα)
- 100 γρ. πράσο (ψιλοκομμένο )
- 15 γρ. πελτέ τομάτας
- 250 γρ. φακές ψιλές
- 500 γρ. χυμό τομάτας
- 3 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
- 2 γρ. κάρυ
- 1 γρ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1,400 γρ. ζωμό λαχανικών
- Αλάτι – πιπέρι
- 100 γρ. λευκό ρύζι basmati ή jasmine
- 40 γρ. χυμό λεμονιού
- 6 – 7 κλωναράκια φρ. θυμάρι
Για την κρέμα φέτας
- 200 γρ. φέτα
- 200 γρ. γάλα
- 1 γρ. κάρυ
- Αλάτι – πιπέρι
- Φρυγανισμένο ψωμί για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμάινουμε μια κατσαρολα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το καρότο και το πράσο και μαγειρέυουμε για περίπιου 3 – 4 λεπτά, έως ότου τα λαχανικά μας αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τις φακές, ανακατέυουμε ελαφρά και συνεχίζουμε με το χυμό τομάτας, το σκόρδο, το κάρυ, το θυμάρι, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια (4-6).
- Μαγειρεύουμε για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι οι φακές να έχουν βράσει αλλά να έχουν κρατήσει και το σχήμα τους. (Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε η φακές να λιώσουν)
- Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι μεταφέρουμε 2 μεγάλες κουτάλες από τη σούπα με τις φακές, τις χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα και την επαναφέρουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά ή μέχρι να έχει βράσει καλά.
- Τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το φρέσκο θυμάρι .
- Σε ένα μούλτι ή μπλέντερ προσθέτουμε τη φέτα, το γάλα, το κάρυ, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει μια κρέμα.
- Σερβίρουμε τις φακές με την κρέμα φέτας, το φρυγανισμένο ψωμί και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ