Συστατικά
- 1 1/2 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
- 1 πατάτα
Για τη μαρινάδα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 2 πιπεριές τσίλι
- 2 σκ. σκόρδο
- 10 γρ. τζίντζερ
- 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για τα γεμιστά κρεμμύδια
- 4 φέτες μπέικον
- 6 κρεμμύδια, λευκά
- 30 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα 2 κ.σ. προαιρετικά, για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών
- 100 γρ. φέτα
- 1 κ.σ. θυμάρι
- πιπέρι
- 100 γρ. βούτυρο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κοτόπουλο
- Βάζουμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, τον κουρκουμά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές τσίλι και τις προσθέτουμε στο μπολ.
- Τρίβουμε το σκόρδο και το τζίντζερ, ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο, τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι.
- Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, η οποία φροντίζουμε να ακουμπάει το κοτόπουλο, και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4-12 ώρες ώστε να μαριναριστεί το κοτόπουλό.
- Προθερμαίνουμε το μπάρμπεκιου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε την πατάτα στη μέση και καρφώνουμε δύο σούβλες στο ένα μισό της πατάτας.
- Περνάμε τα φιλέτα από το κοτόπουλο και στις δύο σούβλες και κλείνουμε τις άκρες από τις σούβλες με το άλλο μισό της πατάτας.
- Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά, αναποδογυρίζοντας το κοτόπουλο στη σχάρα ανά 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά γυρνώντας τις σούβλες ανά διαστήματα.
Για τα γεμιστά κρεμμυδια
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες του μπέικον για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπέικον, αλλά κρατάμε το λίπος του για να σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
- Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια 2 εκ. από την πάνω πλευρά τους (όπως κόβουμε τις ντομάτες όταν φτιάχνουμε γεμιστά).
- Αφαιρούμε τη σάρκα του κρεμμυδιού με ένα μαχαίρι ή έναν αποπυρηνωτή προσέχοντας να μην τα τρυπήσουμε μέχρι κάτω γιατί θέλουμε να τα γεμίσουμε.
- Ψιλοκόβουμε τη σάρκα των κρεμμυδιών.
- Σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι τις σάρκες των κρεμμυδιών για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Αν δεν θέλουμε να σοτάρουμε στο λίπος από το μπέικον, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Λαδώνουμε ελαφρά τις “κούπες” από τα κρεμμύδια και ψήνουμε στο μπάρμπεκιου για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το μπάρμπεκιου και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε σε ένα μπολ τη σάρκα των κρεμμυδιών που σοτάραμε, το μπέικον, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια, το θυμάρι, πιπέρι, το βούτυρο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τη γέμιση και τα τυλίγουμε ένα-ένα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε τα κρεμμύδια για 15-20 λεπτά στο μπάρμπεκιου.
- Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το μπάρμπεκιου.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια.
Tip
Αν δεν κάνουμε μπάρμπεκιου, ψήνουμε το shawarma σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 1 ½ ώρα. Τα κρεμμύδια τα σοτάρουμε πρώτα στο τηγάνι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180οC στον αέρα για 10-15 λεπτά τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ