Συστατικά
Για το κοτόπουλο
- 1 1/2 κιλό κοτόπουλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα gravy
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 κλ. δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι γ.ο.χ.
- 1-2 κ.σ. σάλτσα worcestershire
- 50 γρ. κρασί κόκκινο
- 2 κύβους κότας
- 500 γρ. νερό
Για τις πουτίγκες
- 500 γρ. σπορέλαιο
- 250 γρ. γάλα
- 5 αβγά, μεσαία
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μουστάρδα, αγγλική
- 1 κ.σ. σάλτσα worcestershire
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- πουρέ πατάτας, ή πατάτες φούρνου
- θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κοτόπουλο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί με σχάρα και απλώνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλάτι, πιπέρι.
- Ψήνουμε 1 ½ ώρα μέχρι να ψηθεί καλά και να γίνει τραγανό.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε 20-30 λεπτά στην άκρη για να ξεκουραστεί.
Για τη σάλτσα gravy
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.
- Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σβήνουμε με τη worcestershire sauce, το κρασί και ανακατεύουμε να εξατμιστεί το κρασί.
- Προσθέτουμε τους κύβους, το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 8-10 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα και αφήνουμε στην άκρη.
Για τις πουτίγκες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε 10 ειδικά μεταλλικά φορμάκια.
- Μοιράζουμε το σπορέλαιο σε όλα τα φορμάκια και φροντίζουμε να γεμίσουν μέχρι τη μέση.
- Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά για να κάψει καλά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τα αβγά, το αλεύρι, τη μουστάρδα, 1 κ.σ. worcestershire sauce, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι που θα σχηματιστούν από το αλεύρι.
- Μεταφέρουμε σε ένα δοσομετρικό δοχείο. Αφαιρούμε το ταψί με το καυτό λάδι από τον φούρνο και μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 185ο C στον αέρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στα φορμάκια και σερβίρουμε το κοτόπουλο και τη σάλτσα με πουρέ πατάτας ή πατάτες φούρνου και θυμάρι.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ